Региона

В Италия възхитени от смилянския фасул

Масово възхищение предизвика смилянският фасул по време на годишната среща на европейската мрежа „Slow Ben’s“ в Италия. Тя се проведе от 3-ти до 6-ти декември в италианския град Капанори, регион Тоскана, съобщиха българските представители на движението „Slow Food“.

След като кметът на града Матео Франческони видял мострите от 6-те разновидности на смилянския фасул, обиколил с тях щандовете на местни  фермери, произвеждащи фасул, за да им ги покаже, впечатлен от размера на едрите вариации. Той и представител на общността в Сицилия, произвеждаща фасул върху вулканични почви, който ще домакинства годишната среща на мрежата през 2022-ра, са поканени догодина да посетят ХХ-то юбилейно издание на Празника на смилянския фасул в края на октомври догодина.

Припомняме, че смилянскит боб или смилянският фасул е една от малкото български храни, защитени с патент за словна марка, касаеща отглеждането му в областта на горното поречие на Арда.

В събитието с представители на Полша, Германия, Латвия, Италия и Холандия участваха двама представители на първия в България президиум на „Slow Food“ – Десислава Димитрова, председател на Slow Food – Balkan, и Илия Годев – представител на Конвивиум „Смилянски фасул“. Те се включиха в общото събрание на мрежата на 4-ти декември и в представянето на разнообразните бобови култури в Европа на изложението по време на кооперативния фермерски пазар в Капанори.  

„На 5-ти декември се проведе кулинарна надпревара, в рамките на която се приготвиха ястия от отглежданите разновидности фасул в техните територии. Както се пошегувахме с организаторите, Смилян участва извън надпреварата, защото Смилянския фасул, който представяме, ще остави без шанс останалите участници“, коментира Илия Годев.

Ястието е разработка на гурме-ресторант „Cosmos“  в София и лабораторията им за ферментирали продукти „SoFerments“, в рамките на дългосрочното партньорство между производители от района на Горното поречие на река Арда (Смилян, Могилица, Арда, Сивино) и ресторанта, чието начало е поставено това лято с подкрепата на Пендара.

„Вариацията на смилянски фасул, приготвена от нас, предизвика истинско възхищение заради богатството на текстури, вкусове и визия. Още веднъж огромни благодарности на шеф  Антон Васев и шеф Владислав пенов за доверието да представим ястието, разработено от тях, въпреки че не сме професионални готвачи“, каза Годев.

Той благодари на всички за оказаната подкрепа.

error: Защитено Съдържание!