Региона

Главният прокурор се озова внезапно в Осиково по жалба от поскъпналата вода

Главният прокурор Иван Гешев изненадващо се озова в девинското село Осиково днес. Поводът е сигнал до него, че готвят гражданско неподчинение срещу новите цени на питейната вода, съобщи 24chasa.bg.

Медиите в района не бяха известени за това негово посещение.

От Осиково преди дни изпратиха до него сигнал по компетентност за неправомерно и дискриминационно вдигане на цената на водата.

Те обясняват, че през 1985 г. ТКЗС – Михалково изгражда водопровод на разстояние 5 км, като всяко семейство от селото изкопало канала за полагане на довеждащия водопровод.

Вътрешната мрежа била прокарана с метални тръби, които са дарения от тогавашния рибарник в яз. „Антон Ивановци. Дружеството „ВиК“ помогнало само за изграждане на двукамерния водоем.

От Осиково твърдят, че поскъпването на водата с 66% е незаконно. А също така, че им се начислява такса и за обратна вода, а в селото нямат канализация. Всички си изградили канализацията частно, нерегламентирано.

„Довеждащият водопровод с разстояние от 5 км е етернитов – „канцерогенен”, и не е сменян. Няма и монтиран филтър за пречистване и при валежи и снеготопене водата е с влошено качество“, казват осиковци. Те допълват, че до момента от ВиК-Смолян не са извършвани никакви инвестиции за подобряванe качеството на водата в населеното място.

С писмото те уведомяват главния прокурор, че минават в гражданско неподчинение и няма да плащат вода, докато не се решат проблемите, свързани с водоснабдяването, и докато не се коригира цената.

От прокуратурата констатирали, че след издаване на Решение №Ц-32/30.12.2022 г. на КЕВР цената на съответните ВиК услуги е увеличена на 3,29 лв. на кубик в селото.

Върховна административна прокуратура (ВАП) е разпоредила спешна проверка за увеличената цена на водата, по която Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще трябва в най-кратки срокове да излезе с резултати и да уведоми ВАП и Окръжна прокуратура-Смолян.

„Прокуратурата ще направи всичко възможно в рамките на своите законови правомощия да ви защити. С каквото може, ще помогнем. Вие сте най-заинтересовани, защото сте кметове и тук са хората, които гласуват за вас“, казва главният прокурор Иван Гешев към съветниците и кметове, които присъстват на срещата.

И допълва, че с окръжния прокурор на Смолян Недко Симов ще съдействат.

„Каквото трябва да се свърши в София, аз поемам ангажимент. Ще говорим с колегите от Софийската прокуратура, ще представите доказателства, за да може да се намали цената. Който ви каже, че няма проблеми, значи ви лъже. Аз не ви казвам, че няма проблеми, а какво може да свършим, а какво ще стане – е Божа работа. Аз не съм политик, не съм дошъл тук да ви свалям звезди, аз съм професионалист. За мен никой не гласува. Аз съм прокурор, избран съм. Имам още някоя година. Искам да помогна. И аз съм от село роден и съм станал случайно, както казва един мой приятел: „Ти си бъг в системата. Нещо не пасваш на системата. Случайно си станал главен“. Та каквото мога да помогна, ще помогна. Това мога да кажа“, заяви пред цялото село Гешев.

„Главният прокурор се ангажира пред жителите на Осиково да използва ресурсите на прокуратурата в законовите й правомощия, за да се изясни дали е образувана законово цената на водата. Окръжна прокуратура – Смолян от своя страна ще проверява тази част от сигнала на хората, касаеща качеството на водата. По какъв начин се изпълнява доставката на качествена питейна вода, защото това, което видяхме да тече от чешмите, беше отвратително. Не знам как хората оцеляват с такава вода. Ще проверяваме дали част от водопровода е с етернитови тръби. Ще изясним дали отговорните институции за доставка на вода са си свършили работата, тъй като очевидно е, че това, което тече от чешмите, е кафява течност“, е цитиран да казва окръжният прокурор на Смолян Недко Симов, който също е бил в Осиково.

По думите му държавното обвинение ще изяснява какви административни актове са издавани, дали някой не е злоупотребил, дали има нарушение на служебните задължения.

“Ако някой си е позволил в калкулирането на цената да предостави неверни данни, то ще бъде изяснено от прокуратурата, за да се отговори на хората“, е добавил Симов.

Решението на КЕВР за цените на водата на „ВиК“- Смолян се обжалва пред Административния съд в София от кмета на Смолян Николай Мелемов. Той е поискал отмяна на решението на КЕВР за цената в цялата област. Омбудсманът Диана Ковачева също смята, че водата е прекалено скъпа за жителите на региона и поиска да се свали.

Мелемов настоява решението да бъде обявено за незаконосъобразно, защото местните жители са персонално засегнати от него, а дружеството ще генерира свръхпечалба от 3 млн. лв.

Второ административно дело срещу цените на водата е заведено от група граждани. Двете дела ще бъдат наблюдавани от прокурор. 

Като мярка, която е приемлива за двете страни, кметът на Златоград Мирослав Янчев предлага да се премахне ДДС-то върху цената на водата. 

Водеща снимка: Асен Бодуров

error: Защитено Съдържание!