Култура

Богата културна програма очакват жители и гости за събора на Триград

Съборът на девинското село Триград тази година ще е на 27 юли в центъра на селото.

Събитието ще започне в 11 часа. Певческа група, гайдари и танцьори ще са първите, които ще се представят пред местните жители и гостите. След това на сцената ще се изявят самодейни състави от района.

От 14 до 15,30 часа ще пее изпълнителят на автентични родопски песни Хамид Имамски – водещ на предаването „Гласът на Родопите“ по Фен Фолк ТВ.

Представянето на танцов клуб „Хоро“ от Смолян е планирано за 15,30 часа, след което на сцената ще застанат майстори на гайдарските изпълнения.

Появата на обичаната хумористка Ирина Кехайова се очаква в 16,30 часа. След нея веселието продължава с оркестър „Родопско настроение“ и Фолклорен ансамбъл „Родопа“.

Вечерта от 22 часа на стена ще се прожектира филм за Орфей и Евридика.

Празничната заря ще е малко преди полунощ, а след нея за младежите е предвидено DJ парти.

Аделина Чолакова

„Защото Триград не е просто село, а най-неповторимото в света! Триград е китно село, разположено на 1240 м надморска височина в Западните Родопи, почти до границата ни с Гърция. Намира се в община Девин, Смолянска област, и е известно с природните си забележителности и гостоприемството на местните хора“, казва кметицата на селото Аделина Чолакова, която свири на гайда от доста години.

Край Триград се намират три от стоте национални туристически обекта – пещерата „Дяволското гърло“, Ягодинската пещера и Триградското ждрело. На входа му има Музей на мечката и Парк на родопската билка.

Близо до селото се намират един поддържан резерват и три защитени местности. Поддържан резерват е „Шабаница“, а защитените местности са „Старата гора“, „Триградско ждрело“ и „Чаирите“.

error: Защитено Съдържание!