КултураРегионаСмолян

Смолян посрещна 15 творци от цялата страна за Националния празник на поезията

За осми път Смолян беше домакин на Националния празник на поезията. 15 изявени творци – поети и писатели пристигнаха в родопския град от цялата страна. Те се представиха пред изкушената от словото публика с общ рецитал в КДК. Снощи пред скулптурната композиция на Орфей и Родопа председателят на Съюза на българските писатели поетът Боян Ангелов запали символичния огън на поезията. Днес в пет гимназии в Смолян имаше поетични срещи на творците с ученици. Те преминаха под наслов „Час по България“.
„Идеята на тези срещи е младите хора да се видят лице в лице, отблизо, с творците на България, за да могат да почерпят вдъхновение от тях“, каза поетесата и член на СБП Величка Петкова. А според председятеля на СБП Боян Ангелов Най-важното е децата да не забравят езика си, да не забравят родовите си корени и да знаят, че българският език е свещен. „Тъй като ние пишем на български, ние творим българска поезия, за нас е много важно да има млади хора, които да последват това, което правим, както ние следваме традициите на големите български класици“, каза Ангелов. „Този празник означава престиж, уважение и преклонение пред родопчани. Ние сме наследници на Орфей. Най-естествено е много празници на поезията да се провеждат в Смолян. Затова тук е осмият“ каза писателят Светозар Казанджиев, който е и председател на КДК.
На 1 октомври в Община Смолян секретарят Момчил Николов проведе среща с председателя на СБП Боян Ангелов и изявените български творци, които участваха в честванията по повод Националния празник на поезията. Творците получиха подарък – поетичната антология „Родопа Възпев“, чийто съставител е Светозар Казанджиев. Антологията е издадена от община Смолян и СБП със съдействието на Регионалната библиотека „Николай Вранчев“.
Благодаря Ви, че отново избрахте Смолян за отбелязване на Националния празник на поезията и отново с Ваше участие ще се проведе „Час по България” в училища на общината, което се превърна в една много родолюбива инициатива, посочи Николов.
И аз благодаря на общината, на председателя на Дружеството на писателите в Смолян Светозар Казанджиев, че заедно организирате този празник за нас поетите. Община Смолян винаги се е отнасяла с разбиране, грижа и отношение към творците, каза Ангелов.
Днес атриумът на Областна администрация Смолян беше изпълнен от рецитал под надслов „Огънят“, в който част от творчеството си представиха поети от Смолян и страната, сред които: Иван Странджев, Катя Кремзер, Боян Ангелов, Елена Алекова, Демир Демирев, Трендафил Василев, Тодор Згуров, Антоанета Стоименова, Хари Куцева, Екатерина Глухова, Величка Петкова, Ангел Шеев, Петко Каневски, Христина Димитрова, Лалка Павлова.
След рецитала областният управител Захари Сираков и заместник областният управител Андриян Петров проведоха среща с творците, с участието на председателя на Съюза на българските писатели Боян Ангелов и председателя на Клуба на дейците на културата Светозар Казанджиев. В неформален разговор бяха обсъдени впечатленията на гостуващите поети за града и региона, както и възможности за обогатяване на културната среда.
„Радвам се да ви посрещна като домакин в Областна администрация Смолян и да ви благодаря, че с поезията си привнесохте живот в сградата! Ние полагаме усилия да поддържаме в приветлив вид помещенията, да осигуряваме приятна работна среда за служителите и комфорт за гражданите. Разполагаме с атриум, предоставящ прекрасни условия за провеждане на културни събития, които да го изпълват със смисъл и съдържание. И аз, като областен управител, приветствам всяка творческа изява и съм готов да съдействам за нейното провеждане тук!“, каза областният управител Захари Сираков.

error: Защитено Съдържание!