КримиКултураРегионаСмолян

Директорът на РДТ Румен Бечев е с повдигнато обвинение за длъжностно престъпление в особено големи размери

Директорът на Смолянския театър Румен Бечев е с повдигнато обвинение по чл. 203 за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай. Наказанието е лишаване от свобода от 10 до 20 години.
Румен Бечев е разпитан в Икономическа полиция Пловдив и късно снощи е освободен. Днес разпитът на Бечев е подновен. Часове преди него от Министерството на културата съобщиха, че проверка на ведомството е установила сериозни нарушения, които повтарят схемата, разкрита в Театрално-музикалния и филхармоничен център – Разград.
Подобно на аферата „Манукян“ и в Смолян има изтичане на големи суми пари към няколко фирми чрез фиктивни назначения и ползването на външни дружества за реклама. Сумата е идентична на тази, по която вече беше повдигнато обвинение на директора на Разградския културен институт. В случая може би става въпрос за над 1,7 млн. лева.
В същото време днес министър-председателят Димитър Главчев разпореди на Инспектората към Министерския съвет да провери незабавно дейността на длъжностните лица, които осъществяват контрол върху дейността на държавните културни институти, за които излезе информация за фрапантни финансови злоупотреби с публични средства. Става въпрос за театрално-музикален и филхармоничен център в Разград и Родопски драматичен театър – Смолян. Това стана ясно по време на среща на премиера Димитър Главчев с министъра на културата Найден Тодоров, съобщиха от пресцентъра на МС.

error: Защитено Съдържание!