Пататникът на Момчиловци и други родопски ястия влизат в кулинарна карта
Освен прочутия момчиловски пататник, в картата ще намерят място и мазаните колаци, смилянският фасул, смидаль, пареник и други традиционни родопски ястия, представени в Момчиловци, Смолян, Смилян, Старцево и Златоград
Пататникът на родопското село Момчиловци влиза в интерактивната кулинарна карта на българската езикова територия, съобщи кметицата на селото Сийка Суркова.
От три дни професорите от БАН Ана Кочева и Славка Кермедчиева изследват диалекта и кулинарията в Родопите.
За мисията им съдейства езиковедът проф. Елена Николова-Каневска.
„Освен прочутия момчиловски пататник, в картата ще намерят място и мазаните колаци, смилянският фасул, смидаль, пареник и други традиционни родопски ястия, представени в Момчиловци, Смолян, Смилян, Старцево и Златоград. Рецептите са представени изцяло на родопски диалект“, обобщава Суркова.
Територията на интерактивната кулинарна карта не се ограничава до границите на страната ни, а обхваща цялата българската езикова територия, в това число и в пределите на съседните ни държави.